Aquatrainer

Wij beschikken over een aquatrainer, een lopende band waar water in gaat. De aquatrainer is een waardevol instrument om paarden en pony’s fysiek sterker, rechter in het lichaam of na een blessure weer fit te maken. Een aquatrainer is geschikt voor zowel training als revalidatie van paarden en pony’s.

Zo werkt een aquatrainer

Door het paard op een bepaalde snelheid op de lopende band te laten lopen en door water toe te voegen tot een bepaald niveau, ontstaat er weerstand in het lopen. Bewegen in water vereist meer spierkracht dan bewegen op het droge, omdat het water tegendruk geeft. Het paard loopt rechtuit op een vlakke, harde bodem en heeft een evenwijdige belasting, waardoor het rechter in het lichaam wordt. Door het lopen door het water in de aquatrainer verbeteren uithoudingsvermogen, coördinatie, lenigheid, gewrichtsmobiliteit, spiermassa en spierkracht van het paard. Het paard voelt zich daardoor fitter, wordt soepeler en sterker, beweegt makkelijker en kan datgene dat de ruiter vraagt makkelijker uitvoeren.

Training van sportpaarden in de aquatrainer

De aquatrainer is een uitstekende aanvulling op de training van sport- en recreatief gereden paarden en pony’s. Sportpaarden krijgen meer conditie en worden sterker en rechter in de aquatrainer. In de aquatrainer gebruikt het paard zijn gehele lichaam, spiergroepen die voor het rijden of mennen functioneel zijn worden aangesproken.
Scheefheid komt veel voor bij paarden. Het veroorzaakt een slechte aanleuning en problemen met de verzameling, maar kan, zo blijkt uit onderzoek, uiteindelijk ook leiden tot secundaire blessures, denk aan rugproblemen en kreupelheden, zoals bijvoorbeeld peesblessures. Als een paard rechter in het lichaam wordt door training in de aquatrainer, verbetert ook de aanleuning in het rijden.
Als een paard onbelast – dus zonder ruiter – in de bak loopt, maar door het water wel weerstand ondervindt in het lopen, moet het de achterhand actiever gebruiken. Als een paard dat achterhand aanspant, trekt het ook de buikspieren aan. De rug gaat hierdoor omhoog, wordt gespierder, rechter, sterker en soepeler. De rugfunctie verbetert. Doordat de bespiering en de souplesse van de rug verbetert, nemen rugklachten af.
De gewrichten worden gemobiliseerd in de aquatrainer. Door het lopen in de bak moet het paard ook zijn bovenbeenspieren meer aanspannen, waardoor het een grotere mate van schoudervrijheid krijgt. Een paard met meer conditie, meer bewegingsvrijheid en meer spierkracht presenteert beter.
Uit onderzoek blijkt dat koeling en gecontroleerde beweging de beste methode zijn om peesblessures te herstellen en dat de aquatrainer met name goede resultaten biedt voor paarden met peesblessures in de tussen- en buigpezen.
Door training in de aquatrainer wordt de zenuwgeleiding vanuit de hersenen naar de spieren verbeterd.

Uiteraard wordt de aquatrainer alleen ingezet als er een trainingsplan op maat voor het paard is geformuleerd. Niet alle paarden komen in de aquatrainer.

Voor welke paarden is de aquatrainer geschikt?

 • Paarden die net dat beetje kracht missen voor een bepaald sportniveau of de zwaardere oefeningen.
 • Paarden die revalideren van blessures, zoals peesblessures, overbelaste hoefgewrichten, bekken- of schouderproblemen.
 • Paarden met een slappe achterhand.
 • Paarden met medische of rijtechnische problemen die onstaan zijn door scheefheid.
 • Paarden met een slappe achterhand.
 • Paarden met problemen in het rijden, zoals moeite met linker- of rechtergalop.
 • Paarden die ongewenst gedrag vertonen: bokken, staken of steigeren.
 • Paarden met rug- of halsproblemen.
 • Paarden die herstellende zijn van een operatie.
 • Paarden met lichte ataxie of een verstoorde proprioceptie (het goed neerzetten van de hoeven).
 • Paarden met te weinig conditie of paarden met overgewicht.
 • Paarden die niet lekker in hun vel zitten/vage klachten hebben.
 • Paarden met aanleuningsproblemen: ongelijke druk op de teugel nemen of hangen op de hand

Hygiëne

Onze aquatrainer is voorzien van een spoelsysteem waardoor ieder paard schoon bronwater krijgt. Dit voorkomt infectie of huidproblemen zoals mok.

Intensiviteit en frequentie

De intensiviteit van de training in de aqua-trainer, oftewel de snelheid van de band en de hoogte van het water, hangt af van de conditie van paard, het stadium van de training of de revalidatie en het soort blessure van het paard of de pony. Hetzelfde geldt voor de frequentie waarmee het paard in de aquatrainer gaat, ook dat wordt per paard afgestemd. Voor ieder paard dat in de aquatrainer wordt getraind wordt daarom een plan opgesteld met de eigenaar, en zo nodig ook met de dierenarts en andere (para) medische deskundigen.
Het behandelplan en de resultaten van de aanpak worden regelmatig geëvalueerd en direct teruggekoppeld met de eigenaar.

Watertemperatuur

De watertemperatuur is tussen 5 en 7 graden Celcius. Deze vrij lage temperatuur gaat zwelling tegen en is geschikt voor het koelen van banden en pezen.